19.6 C
București
luni, iunie 21, 2021

Sindromul de scurgere capilară, adăugat ca efect secundar la vaccinul anti-Covid AstraZeneca

Citește și:

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a indentificat vineri o altă boală rară ca potențial efect secundar al vaccinului anti-Covid AstraZeneca și a spus că analizează cazurile de cardiomiopatie (inflamația inimii) după inocularea cu toate vaccinurile anti-Covid, relatează Reuters.

Comitetul de siguranță al EMA a spus că sindromul de scurgere capilară trebuie adăugat ca un nou efect secundar în prospectul vaccinului AstraZeneca, cunoscut ca Vaxzevria.

Persoanele care au suferit anterior de această afecțiune – plasma sanguină, partea lichidă gălbuie a sângelui, se scurge din cele mai mici vase de sânge și provoacă umflături și scăderea tensiunii arteriale, nu ar trebui să primească vaccinul, a adăugat EMA.

Autoritatea de reglementare a început să analizeze aceste cazuri în aprilie și recomandarea se adaugă problemelor AstraZeneca după ce vaccinul său a fost asociat cu cazuri foarte rare și potențial letale de coagulare a sângelui.

Luna trecută, EMA a sfătuit să nu se utilizeze a doua doză de AstraZeneca pentru persoanele cu acea problemă de coagulare, cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS).

Comitetul a analizat șase cazuri validate de sindrom de scurgeri capilare la persoane, în majoritate femei, care au primit Vaxzevria, inclusiv un deces. Trei mai avuseseră probleme de acest gen înainte.

AstraZeneca a refuzat să comenteze imediat.

Peste 78 de milioane de doze de Vaxzevria au fost administrate în Uniunea Europeană, Liechtenstein, Islanda și Norvegia și Marea Britanie. Autoritatea de reglementare britanică, MHRA a declarat joi că a primit 8 rapoarte de sindrom de scurgeri capilare în contextul în care au fost administrate peste 40 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca și, în prezent, nu vede o legătură cauzală.

Sursa: www.hotnews.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

HARTĂ. Meteorologii au transmis încă o avertizare cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii

Meteorologii au emis luni o nouă avertizare cod portocaliu de averse și vijelii, valabilă în șapte județe. Alte 35 de județe din țară se află sub avertizare cod galben. ...

Din aceeași categorie: