19.6 C
București
luni, iunie 21, 2021

Sindromul de scurgere capilară, adăugat ca efect secundar al vaccinului anti-COVID AstraZeneca

Citește și:

Comitetul de siguranţă al EMA a spus că sindromul de scurgere capilară trebuie adăugat ca un nou efect secundar în prospectul vaccinului AstraZeneca, cunoscut ca Vaxzevria, relatează Hotnews.ro. 

Persoanele care au suferit anterior de această afecţiune – plasma sanguină, partea lichidă gălbuie a sângelui, se scurge din cele mai mici vase de sânge şi provoacă umflături şi scăderea tensiunii arteriale, nu ar trebui să primească vaccinul, a adăugat EMA. 
Autoritatea de reglementare a început să analizeze aceste cazuri în aprilie şi recomandarea se adaugă problemelor AstraZeneca după ce vaccinul său a fost asociat cu cazuri foarte rare şi potenţial letale de coagulare a sângelui. Luna trecută, EMA a sfătuit să nu se utilizeze a doua doză de AstraZeneca pentru persoanele cu acea problemă de coagulare, cunoscută sub numele de tromboză cu sindrom de trombocitopenie (TTS). 
Comitetul a analizat şase cazuri validate de sindrom de scurgeri capilare la persoane, în majoritate femei, care au primit Vaxzevria, inclusiv un deces. Trei mai avuseseră probleme de acest gen înainte. 
Peste 78 de milioane de doze de Vaxzevria au fost administrate în Uniunea Europeană, Liechtenstein, Islanda şi Norvegia şi Marea Britanie.
Autoritatea de reglementare britanică, MHRA a declarat joi că a primit 8 rapoarte de sindrom de scurgeri capilare în contextul în care au fost administrate peste 40 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca şi, în prezent, nu vede o legătură cauzală.
De altfel, potrivit concluziilor transmise luna trecută de EMA , şi majoritatate cazurilor rare de cheaguri de sânge (combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge) au apărut tot la femei, care aveau sub 60 de ani.
Şi atrăgea atenţia că persoanele care au primit vaccinul ar trebui să solicite asistenţă medicală imediat dacă dezvoltă următoarele simptome ale acestei combinaţii de cheaguri de sânge şi trombocite scăzute din sânge:  dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflarea piciorului, dureri abdominale persistente, simptome neurologice, inclusiv dureri de cap severe şi persistente sau vedere înceţoşată, mici pete de sânge sub piele dincolo de locul injectării.

Sursa: www.adevarul.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Dramă la Arad: băiatul care s-a înecat în lacul Ghioroc era un fotbalist tânăr

Un tânăr în vârstă de 19 ani a fost găsit înecat în lacul Ghioroc, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Arad, potrivit Agerpres. Tragedia a avut loc vineri seara. Citește mai departe... ...

Din aceeași categorie: