19.6 C
București
luni, iunie 21, 2021

România, verde pe harta epidemiologică a Europei. ECDC atrage atenţia asupra riscurilor de răspândire a virusului la EURO 2020

Citește și:

Zonele verzi sunt cele în care rata de incidenţă în ultimele 14 zile este mai mică de 25 de cazuri COVID la 100.000 de locuitori, iar rata de pozitivare a testelor este sub 4%, potrivit G4Media.

Totodată, potrivit ultimului raport, din 10 iunie, ECDC clasează România, alături de alte 12 ţări, în categoria celor în care situaţia epidemiologică este puţin îngrijorătoare.În aceste state, răspândirea generalizată a virusului scade, ceea ce duce la o incidenţă redusă. Datorită proporţiei populaţiei vulnerabile vaccinate cu cel puţin o doză, se înregistrează mai puţine cazuri la persoanele vârstnice. În aceste ţări, riscul reprezentat de pandemia SARS-CoV-2 este evaluat ca fiind scăzut pentru populaţia generală (atât vaccinată, cât şi nevaccinată), cât şi pentru populaţia vulnerabilă vaccinată. Pentru populaţia vulnerabilă nevaccinată există însă un risc moderat spre mare.
În raportul publicat în această săptămână, ECDC se referă în mod particular la Campionatul European de Fotbal EURO 2020, competiţie care va avea loc în perioada 11 iunie – 11 iulie, inclusiv la Bucureşti.
Agenţia europeană menţionează că, oricare ar fi scenariul epidemiologic din fiecare ţară, evenimentele cu participare largă, cum este EURO 2020, sporesc riscul de răspândire a virusului, inclusiv a tulpinilor îngrijorătoare.
ECDC face câteva recomandări pentru ţările-gazdă ale meciurilor, între care şi România. ECDC susţine condiţionarea accesului pe stadioane de dovada testului negativ COVID şi / sau vaccinare şi / sau dovada diagnosticului COVID-19 în anumite perioade de timp.
„Pentru ţările gazdă, supravegherea, identificarea cazurilor, urmărirea contactelor şi carantina contactelor rămân elementele-cheie pentru monitorizarea situaţiei epidemiologice şi prevenirea unui val de cazuri după eveniment”, subliniază ECDC.
Dacă ţara-gazdă permite accesul pe stadioane până la 50% din capacitate, atunci utilizarea măştilor faciale de către participanţi ar trebui avută serios în vedere chiar dacă stadionul este un spaţiu deschis. În plus, orice persoană cu simptome compatibile COVID-19, chiar dacă a fost vaccinată, nu trebuie să participe la niciun eveniment, susţine Centrul European pentru Controlul Bolilor.
Pe de altă parte, potrivit prognozei Institutul de Cercetare şi Evaluare în domeniul Sănătăţii din SUA (IHME), numărul infectărilor zilnice la noi în ţară ar putea ajunge până la 1 septembrie 2021, la circa 400, iar cel al deceselor ar putea scădea la 6/zi, dacă situaţia epidemiologică din România se menţine la parametrii actuali.
Dar potrivit raportărilor Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ritmul campaniei de vaccinare este în scădere. Astfel,  marţi au fost raportate- 49.467 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, miercuri- 45.873 de persoane, iar joi – 41.554 de persoane.

Sursa: www.adevarul.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

GRUPA C LIVE Euro 2020. Program, rezultate, clasament – Olanda a câştigat grupa la pas

Olanda, Ucraina, Austria şi Macedonia de Nord au fost echipele repartizată în Grupa C de la Euro 2020, iar Olanda şi Austria au fost echipele care şi-au asigurat calificarea în faza optimiloe de finală. ...

Din aceeași categorie: