19.6 C
București
marți, iunie 15, 2021

Puiu Popoviciu nu va fi extrădat în România. Decizia autorităților din Anglia e definitivă

Citește și:

Omul de afaceri Puiu Popoviciu nu va fi extrădat în România, unde are de executat 7 ani de închisoare în dosarul Ferman Băneasa.  Curtea Supremă a Regatului Unit i-a acceptat vineri apelul împotriva deciziei de extrădare emise de o curte inferioară, potrivit G4Media. Decizia este definitivă.

Decizia a fost luată de Lord Justice Holroyde, judecătorul care a decis extrădarea în România a lui Alexander Adamescu în octombrie 2020. Printre motivele pentru care Curtea Supremă de la Londra a admis apelul lui Puiu Popoviciu s-a numărat lipsa unui proces corect în România.

„Pe baza dovezilor proaspete, sunt mulțumit și cred că există acum motive substanțiale pentru a crede că exista un risc real ca apelantul să fi fost condamnat de un judecător care nu putea fi imparțial din cauza relației sale nedezăluite cu un martor cheie al acuzării și care, prin urmare, nu ar fi trebuit să judece cazul și că recurentul a suferit astfel o negarea completă a drepturilor sale la art.6 la un proces corect. Prin urmare, există motive substanțiale pentru a susține că, dacă se întoarce în Romania, există un risc real ca el sa sufere încălcarea completă a drepturilor sale prevazute de art.5, deoarece condamnarea sa la închisoare va fi arbitrară”, se arată în motivarea Înaltei Curți a Angliei.

Popoviciu-v-Romania-approved-judgment_

În primă Instanță, judecătorii britanici au decis că omul de afaceri trebuie trimis în România pentru a fi încarcerat, însă vineri Instanța Supremă i-a admis apelul, pe motiv că nu ar fi avut parte de un proces echitabil.

Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv în 2017 la 7 ani, pentru că a preluat ilegal, prin companii controlate de el, 224 de hectare de teren, în nordul Capitalei. Pământul era în administrarea Universității de Științe Agricole.

Hunter Biden – fiul președintelui SUA – fostul șef al FBI Louis Freeh și mai mulți avocați americani planificau în 2016 o campanie complexă pentru protejarea omului de afaceri român Puiu Popoviciu, judecat în acel moment în dosarul „Ferma Băneasa”, arată un schimb de e-mailuri publicat luni de tabloidul Daily Mail.

Sursa: www.libertatea.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Parlament: Plen reunit la ora 15,00; rapoartele Avocatului Poporului şi CNA – pe ordinea de zi

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, marţi, în şedinţă comună, de la ora 15,00, printre punctele înscrise pe ordinea de zi aflându-se raportul Avocatului Poporului, Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Citește mai departe... ...

Din aceeași categorie: