19.6 C
București
luni, iunie 21, 2021

Președintele CEC recunoaște că cele 3 secții din Transnistria nu sunt necesare

Citește și:

După ce Serviciile Secrete din Republica Moldova au avertizat că există riscul ca anumite secții de votare din Transnistriea să nu poată fi asigurate, președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, susține că cele trei secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană, „nu sunt necesare”.

„În situația în care nu putem asigura ordinea publică și sunt riscuri iminente, părerea mea, este că nu sunt necesare acele trei secții”, a declarat el.

Dorin Cimil a mai menționat că a comunicat anterior colegilor din cadrul CEC despre riscurile care pot exista, însă poziția sa nu a fost susținută.

De menționat că la data de 5 iunie, CEC a votat hotărârea privind deschiderea a 44 de secții de votare destinate alegătorilor transnistreni, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la alegerile prezidențiale din 2020, notează știri.md

Membrul Comisiei, Dumitru Pavel, a avut o opinie separată în legătura cu acest subiect.

Funcționarul a propus deschiderea a 28 de secții de votare, menționând că un număr mai mare de secții reprezintă irosirea banului public.

În ce privește secțiile din Corjova și Bender, acesta s-a referit la o notificare a reprezentanților Ministerului de Interne, potrivit cărora nu există o posibilitate, la moment, de a asigura securitatea votului în aceste localități.

La data de 10 iunie, membrii Comisiei Electorale Centrale urmau să examineze proiectul de modificare a hotărârii din 5 iunie cu privire la deschiderea a 44 de secții de votare destinate alegătorilor din regiunea transnistreană. Totuși, membrii CEC au decis amânarea examinării proiectului pentru următoarea ședință.

Subiectul respectiv a intrat, inclusiv, în vizorul Serviciului de Informații și Securitate care a reacționat la decizia CEC de a deschide secții de votare la Bender și Corjova (teritorii aflate în afara controlului autorităților constituționale), atenționând asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul viitorului scrutin parlamentar.

Precizăm că la ultimul scrutin național (alegerile prezidențiale 2020) au fost deschise 42 de secții de votare pentru transnistreni. Atunci, au rămas neutilizate peste 100 de mii de buletine de vot.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Regele Felipe al Spaniei, uimit de accentul spaniol al româncei Alice Cozma, decorată pentru munca depusă în pandemie

Sunt români care ne fac cinste oriunde merg. Unul dintre aceşti români este Mihaela Alice Cozma, şofer de ambulanţă şi voluntar la Crucea Roşie din Spania. Ea a fost decorată de Regele Felipe al Spaniei cu Ordinul de Merit Civil pentru munca sa depusă în pandemie. Modestă, tânăra ne a mărturisit că distincţia a fost o surpriză totală. ...

Din aceeași categorie: