19.6 C
București
luni, iunie 21, 2021

Miniștrii europeni ai energiei au decis încetarea finanțării conductelor de transport de gaze și petrol

Citește și:

Miniștrii europeni ai energiei au „decis să înceteze orice sprijin pentru noile proiecte referitoare la dezvoltarea conductelor de gaze natural și de petrol și să introducă criterii de durabilitate obligatorii pentru toate” proiectele de infrastructură energetică.

Cei douăzeci și șapte au convenit vineri să excludă petrolul și gazul din viitoarea infrastructură de transport energetic finanțată de UE, dar au permis conductelor existente să transporte un amestec de hidrogen și gaz până în 2029, o toleranță puternic criticată de ONG-uri, scrie bfmtv.

Miniștrii europeni ai energiei, reuniți la Luxemburg, au „decis să înceteze orice sprijin acordat noilor proiecte referitoare la gazul natural și la petrol și să introducă criterii obligatorii de durabilitate pentru toate” proiectele de infrastructură energetică, indică comunicatul de presă.

Cu toate acestea, „într-o perioadă de tranziție, până la 31 decembrie 2029, poate fi utilizată infrastructura de gaz existentă care a fost adaptată pentru a transporta sau stoca un amestec predefinit de hidrogen cu gaz natural sau biometan („ amestec ”)”, specifică textul acord.

Dar aceste proiecte trebuie să „demonstreze cum, la sfârșitul perioadei de tranziție, vor înceta transportul gazelor naturale și vor fi dedicate în totalitate hidrogenului”.

Poziția statelor va face de acum înainte obiectul negocierilor cu Parlamentul European în cadrul unei revizuiri a regulamentului privind rețelele energetice transeuropene (TEN-E) ale UE, care are ca scop „decarbonizarea și interconectarea” infrastructurii. S-a făcut o excepție pentru lucrările în curs de conectare a Ciprului și Maltei la rețeaua energetică europeană, pentru a le rupe izolarea.

Cu toate acestea, ONG-urile de mediu au denunțat puternic toleranța la „amestec”, care, potrivit lor, va încuraja proiectele de gaze cu pretextul că acestea ar putea fi transformate în cele din urmă în conductele de  hidrogen.

Sursa: www.b1.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Scandalul gunoaielor se mută în Sectorul 2. Radu Mihaiu, supărat că tarifele sunt prea mari

Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 s-ar putea repeta în Sectorul 2 al Capitalei. Primarul Radu Mihaiu poartă un război cu compania de salubritate, supărat că tarifele practicate sunt mult prea mari, deși există un contract semnat de ambele părți. ...

Din aceeași categorie: