19.6 C
București
luni, iunie 21, 2021

Mecanismul prin care s-a reuşit fraudarea alegerilor locale dintr-o comună din Prahova

Citește și:

Victima fraudei electorale a fost ALDE, formaţiune politică cel mai mult afectată de furtul din timpul numărătorii voturilor. Surse judiciare au precizat că, dacă numărătoarea ar fi fost corectă, ALDE ar fi obţinut două mandate de consilieri locali ai comunei Ciorani, în condiţiile în care această formaţiune politică nu are acum niciun reprezentat în consiliu.

Potrivit unor surse judiciare, membrii din secţiile de votare din comuna Ciorani erau în mare parte angajaţi ai primăriei şi fideli primarului Marin Voicu, ce conduce comuna de patru mandate.

 Mecanismul de fraudare a rezultatului voturilor pentru alegerile locale din septembrie 2020 a fost unul cât se poate de rudimentar, dar extrem de eficient, susţin surse judiciare.

Oamenii primarului nu s-au ferit deloc la numărătoare voturilor. Pur şi simplu au luat buletinele de vot din teancurile rezervate altor partide şi le-au aşezat peste cel al PNL-ului.  

Reprezentanţii ALDE din secţiile de votare din Ciorani sau ai celorlalte partide pur şi simplu nu s-au implicat în supravegherea numărătorii buletinelor de vot, spun surse judiciare şi au permis oamenilor primarului să măsluiască liniştiţi rezultatul turului de scrutin. Unii au dormit pe scaun, iar alţii păreau că nu bagă de seamă ce se întâmplă.

 Erau vânate momentele de neatenţie, pentru ”rearanjarea” buletinelor în favoarea unui partid. Imediat după ce au fost depuse mai multe plângeri cu privire la suspiciuni de fraudă, procurorii au decis renumărarea voturilor de la Ciorani. Aşa au descoperit că reclamaţiile sunt justificate.

 Încă de la primul teanc de documente unde ar fi trebuit să se afle doar voturile pentru PNL au fost găsite 20 de buletine de vot cu ştamplia pe ALDE, au explicat sursele citate. Şi alte formaţiuni politice au fost ”furate”, inclusiv PSD, dar într-o proporţie mult mai mică ce nu a afectat rezultatul final.

Frauda nu a fost făcută în favoarea primarului din Ciorani

În acest dosar instrumentat iniţial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Mizil şi preluat din martie 2021 de Parchetul Curţii de Apel Ploieşti au fost făcute percheziţii atât la primăria din Ciorani, cât şi la domiciliul edilului din comună. 17 persoane au fost aduse la audieri, reţinute de procurorul de caz pentru 24 de ore şi ulterior lăsate în libertate fără o altă măsură preventivă de câtre Judecătoria Ploieşti. Procurorii au atacat la Tribunalul Prahova decizia instanţei de fond.

Printre persoanele reţinute s-a aflat inclusiv Marin Voicu, primarul comunei Ciorani. Acesta este vechi membru al PSD, doar că în vara anului trecut a făcut un pas spre dreapta şi a candidat pentru a cincea oară la funcţia de primar de data asta din partea PNL. Edilul, care a câştigat detaşat alegerile din septembrie 2020, este acum acuzat de instigarie la infracţiunea de falsificare a documentelor şi evidenţelor eletorale în formă continuată.

Este pentru prima dată când un primar din România este reţinut într-un dosar de fraudă electorală. Surse judiciare au precizat că fraudarea votului nu ar fi fost neapărat în favoarea primarului, care avea oricum susţinere din partea alegătorilor, fiind votat masiv, aşa cum a reieşit la renumărarea voturilor. Probele de la dosar, spun sursele citate, indică faptul că aproape patru sute de buletine de vot au fost alcoate incorect liberalilor, deşi aveau ştampila în dreptul altui partid.

Vă recomandăm şi:

SURSE: 17 persoane, inclusiv un primar, reţinute în dosarul de fraudă electorală din Prahova

Alegerile din Sectorul 1. Procurorul de caz: „Există fraudă la nivelul secţiilor. S-ar putea să găsim fraudă de ambele părţi”

Sursa: www.adevarul.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Olanda şi Austria sunt echipele care merg, din Grupa C, în optimile de finală ale Euro 2020

Naţionalele de fotbal ale Olandei şi Austriei s-au calificat în optimile de finală ale Euro 2020, cele două echipe ocupând, în această ordine, primele două locuri ale Grupei C de la turneul final. ...

Din aceeași categorie: