19.6 C
București
luni, iunie 21, 2021

Macron anunţă sfârşitul Operaţiunii Barkhane, după opt ani de prezenţă militară în Sahel

Citește și:
Forţele militare franceze sunt prezente în statele Mali, Ciad, Mauritania, Niger şi Burkino Faso cu scopul de a contracara militanţii islamişti din regiune în cadrul Operaţiunii Barkhane.
Franţa, fosta putere colonială din regiune, a înregistrat câteva reuşite împotriva milianţilor în ultimele luni, dar situaţia continuă să fie extrem de instabilă, iar eliminarea militanţilor este greu de întrevăzut în viitorul apropiat. 
„A venit timpul unei profunde transformări a prezenţei noastre militare în Sahel”, a anunţat Macron.
Acesta a explicat că actualul contingent de 5,100 de militari va fi integrat într-o misiune internaţională mai largă.
„Vom păstra un pilon angajat în lupta contra terorismului cu câteva sute de forţe speciale şi va mai exista un al doilea pilon, bazat pe cooperare”, a spus Macron. Mai exact, forţele franceze care vor rămâne în regiune vor colabora cu alte naţiuni europene în cadrul grupului operativ Takuba, angajat în lupta contra militanţilor din Sahel alături de armatele statelor Mali şi Nigeria.
„Franţa este implicată în Sahel de mai bine de opt ani. Am pierdut mulţi soldaţi. Mă gândesc la familiile lor. Le datorăm consistenţă şi claritate. Vom învăţa din ce a funcţionat şi vom învătă şi din ce nu a funcţionat”, a mai spus Macron, care a anunţat că detaliile retragerii vor fi finalizate până la sfâşitul lunii iunie.
În urma loviturii de stat din Mali, Macron a declarat pentru presa franceză că le-a spus foarte clar liderilor din regiune că Franţa nu va sprijini ţări unde nu există legitimitate democratică şi că Parisul nu intenţionează să-şi ţină trupele pe vecie în Africa.
Analiştii politici observă că decizia lui Macron este luat parţial şi în vederea alegerilor prezidenţiale din 2022, dată fiind lipsa de popularitate a intervenţiei militare din Sahel printre alegătorii francezi.

Sursa: www.adevarul.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Dramă la Arad: băiatul care s-a înecat în lacul Ghioroc era un fotbalist tânăr

Un tânăr în vârstă de 19 ani a fost găsit înecat în lacul Ghioroc, a anunţat, sâmbătă, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Arad, potrivit Agerpres. Tragedia a avut loc vineri seara. Citește mai departe... ...

Din aceeași categorie: