19.6 C
București
miercuri, iunie 16, 2021

Lista nominală a morţilor de război români din perioada 1877-1945, cu prilejul Zilei Eroilor

Citește și:

Încă din anul 2003, prin legea nr. 379 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român.

În memoria eroilor români a fost dedicată şi Catedrala Naţională din Bucureşti, care are ca hram principal Înălțarea Domnului – Ziua Eroilor, scrie Basilica.ro.

Iar la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.

Comemorarea eroilor români de Înălţarea Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod în 1920 și consfinţită ulterior prin hotărârile sinodale din1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.

În contextul sărbătorii lor, vă prezentăm evidenţa nominală a morţilor de război români din perioada 1877-1945.

Lista poate fi accesată aici.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin se întâlnesc miercuri la Geneva: trei teme mari sunt pe agendă. Experţii nu cred că vor fi „momente...

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus, Vladimir Putin, se vor întâlni miercuri, la Geneva, iar această întrevedere a lor va fi una dintre cele mai importante din sfera geopolitică de anul acesta, notează news.ro. ...

Din aceeași categorie: