19.6 C
București
marți, iunie 15, 2021

Laura Codruța Kovesi, în Bulgaria: EPPO nu este o instituție externă, ci una în slujba cetățenilor. Toată lumea e egală în fața legii și nu vom face deosebire între cei pe care îi cercetăm

Citește și:

Parchetul European nu este o instituție externă, ci una care funcționează în serviciul cetățenilor UE, a declarat Laura Codruța Kovesi, vineri, la Sofia. Procurorul-șef european s-a aflat în ultimele două zile în Bulgaria, unde a efectuat prima sa vizită în străinătate de la startul activității EPPO.

Laura Codruța Kovesi (EPPO) a efectuat o vizită în Bulgaria

 

„Am un mesaj simplu pentru bulgari. Parchetul European nu este o instituție externă, ci este o instituție în slujba cetățenilor. Suntem aici pentru voi și vom munci pentru a vă câștiga încrederea. Avem suficiente mecanisme bune pentru a controla și asigura independența procurorilor. Toată lumea este egală în fața legii și nu vom face deosebire între cei pe care îi cercetăm”, a declarat Laura Codruța Kovesi, conform mesajului postat vineri pe Facebook de reprezentanța Comisiei Europene în Bulgaria.

 

Vizita efectuată la Sofia de procurorul-șef european vine în contextul în care, până în prezent, autoritățile bulgare au selectat doar patru candidați pentru cele 10 posturi de procurori europeni la care are dreptul. Candidații pentru celelalte șase poziții au fost respinși de Colegiul EPPO în 7 aprilie fiindcă nu îndeplineau criteriile de eligibilitate, potrivit Agerpres.

EPPO a menționat că Laura Codruța Kovesi s-a întâlnit cu Camera Procurorilor a Consiliului Judiciar Suprem, care a anunțat că miercuri va lansa o nouă procedură de selecție. Procurorul-șef european a explicat că noii procurori nominalizați trebuie să fie independenți și experimentați în combaterea corupției, spălarea banilor și alte infracțiuni aflate sub jurisdicția Parchetului European.

Lansat oficial în 1 iunie, EPPO are sediul la Luxemburg și își propune să combată utilizarea frauduloasă a fondurilor UE. Parchetul s-a alăturat astfel celorlalte instrumente din „Liga Justiției”, constelația de instituții transnaționale care veghează la respectarea legii în Europa.

Vera Jorouva, vicepreședintă a Comisiei Europene pentru valori și transparență, spunea că EPPO este „un organism unic” care vine să completeze mecanismele pentru combaterea fraudelor la nivelul UE. La rândul său, Executivul comunitar nota că lansarea instituției „deschide un nou capitol în lupta cu infracționalitatea transfrontalieră”.

Sursa: www.b1.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Parlament: Plen reunit la ora 15,00; rapoartele Avocatului Poporului şi CNA – pe ordinea de zi

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc, marţi, în şedinţă comună, de la ora 15,00, printre punctele înscrise pe ordinea de zi aflându-se raportul Avocatului Poporului, Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Citește mai departe... ...

Din aceeași categorie: