19.6 C
București
miercuri, iunie 16, 2021

Klaus Iohannis va participa pe 14 iunie la Summit-ul NATO de la Bruxelles, unde va fi prezent și Joe Biden

Citește și:

Președintele Klaus Iohannis va participa pe 14 iunie la Summit-ul NATO de la Bruxelles, anunță Administrația Prezidențială. La întâlnirea la nivel înalt din capitala Belgiei va participa și președintele american Joe Biden. Este vorba despre primul summit de acest fel la care ia parte liderul de la Casa Albă după preluarea mandatului.

Pe agenda Summit-ului figurează discuții despre consolidarea rolului politic și militar al Alianței Nord-Atlantice, precum și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al NATO.

”În cadrul reuniunii la nivel înalt, liderii aliați vor decide asupra liniilor prioritare pe care se va fundamenta consolidarea rolului politic și militar al Alianței, precum și de actor cu proiecție la nivel global, ca rezultat al procesului de reflecție strategică NATO 2030. În acest context, pe agenda Summitului se află și decizia de declanșare a negocierilor privind un nou Concept Strategic al Alianței, în contextul schimbărilor fundamentale ale mediului internațional de securitate față de momentul adoptării, în 2010, a Conceptului Strategic actual.  

Reuniunea va prilejui, totodată, reafirmarea valorii esențiale a relației transatlantice pentru securitatea euroatlantică, inclusiv în contextul primei participări a Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la un Summit aliat”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

De asemenea, liderii NATO vor discuta și despre provocările de securitate din spațiul euroatlantic, problema terorismului, amenințările cibernetice.

În acest context, președintele Klaus Ionannis a vorbi despre necesitatea ”de adaptare a NATO la actualul context de securitate, astfel încât Alianța să devină mai puternică politic și militar și va reafirma importanța NATO pentru securitatea euroatlantică și ordinea internațională bazată pe norme”.

”Președintele României va reafirma angajamentul țării noastre de a contribui la efortul comun al NATO, atât în plan operațional, cât și în plan conceptual și financiar, prin asigurarea, în continuare, a pragului minim de 2% din PIB pentru apărare.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis va evidenția contribuția concretă, strategică a României la eforturile aliate de consolidare a rezilienței, inclusiv prin înființarea recentă, la București, a Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Sursa: www.b1.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Triathlon athlete Felix Duchampt qualifies for Tokyo Olympics

Romanian triathlon athlete Felix Duchampt has qualified for the Tokyo Olympics, the Romanian Olympic and Sports Committee announced on Tuesday on its official website.It will be the first time that Romania will be represented at the Olympic Games in the triathlon sport. Citește mai departe... ...

Din aceeași categorie: