19.6 C
București
duminică, iunie 20, 2021

Ghinea, despre observațiile Comisiei Europene la PNRR: Trainingul de 133.000 de euro de persoană este „o suprainterpretare grosieră”

Citește și:

Ministrul fondurilor europene, Cristian Ghinea, a comentat la Digi24 observația Comisiei Europene că pentru Fondul de capital de risc pentru IMM-uri costul trainingului pentru o singură persoană este de 133.000 de euro, ceea ce „pare excesiv”. Ghinea spune că este „o suprainterpretare grosieră” și că nu toți banii din acest proiect merg la training.

„Este o sumă de 2 milioane de euro pentru asistență tehnică și acreditare europeană, deci pentru pregătire. În același timp este un milestone acolo, acele obiective de etapă, în care se spune că se vor trainui (pregăti, n.r) oameni angajați ai Fondului de garantare pentru a face această acreditare. Nu este nicio legătură între cele două cifre, 2 milioane de euro și 15 angajați”, a spus Ghinea la Digi24.

„Cineva foarte chichiricios de la Comisia Europeană a interpretat că ăia ar fi bani de training și a pus acolo în tabel. Și asta m-a supărat și o să fac observație la CE că este o suprainterpretare. Nimeni nu spune în anexele noastre că sunt bani de training. Însă faptul că FNGCIMM (Fondul de garantare a creditelor pentru IMM, n.r.) nu a venit cu toate detaliile detaliile de cost i-a făcut pe cei de la Comisie să suprainterpreteze. În niciun caz nu sunt bani de training”, a adăugat el.

Ministrul a spus că banii sunt „probabil pentru consultanță, dacă e nevoie, de un soft pentru evaluare șamd. Pe de altă parte, mai este o instituție pe care acum o creăm și o acredităm. Încerc să dau eu detalii pe care trebuia să le dea FNGCIMM – și le vor da. Dacă nu am în următoarea perioadă aceste detalii de cost, acea investiție nu va mai fi pusă acolo, foarte simplu”.

„Statul român propune prin PNRR crearea și acreditarea acestei Bănci Naționale de Dezvoltare, care este o altă linie de investiție propusă acolo”, a adăugat el.

„Comisia a spus: „pentru ce merg acești 2 milioane de euro? Că dacă merg doar pentru training e cam mult”. Ceea ce e o suprainterpretare grosieră, pentru că nu spune nicăieri în proiect că sunt banii pentru training. Dacă tu nu spui exact pentru ce sunt banii, nu înseamnă exact că sunt pentru cele 15 persoane”, a mai spus ministrul.

Digi24.ro a consultat o parte din observațiile transmise Guvernului de Comisia Europeană. Spre exemplu, potrivit documentelor, Comisia Europeană remarcă faptul că pentru Fondul de capital de risc pentru IMM-uri costul trainingului pentru o singură persoană este de 133.000 de euro. „Pare cam excesiv”, concluzionează Comisia.

Comisia Europeană a transmis o serie de observații Guvernului la Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt mai multe capitole unde oficialii europeni solicită informații suplimentare, sau despre care spun că nu au fost trimise date suficiente și documente justificative. De asemenea, Comisia semnalează discrepanțe între sumele transmise de Guvern în documentele Word și cele din documentele Excel și cer lămuriri suplimentare.

Sursa: www.digi24.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

53 new cases of SARS-CoV-2 infection; in over 19,000 tests performed in last 24 hours

A number of 53 new cases of people infected with SARS-CoV-2 have been registered in the last 24 hours, following 19,00 tests performed nationwide, the Strategic Communication Group (GCS) reported on Sunday.These are cases that have not previously tested positive, says GCS. Citește mai departe... ...

Din aceeași categorie: