19.6 C
București
marți, iunie 15, 2021

Fostul șef Mossad face dezvăluiri fără precedent despre asasinarea părintelui programului nuclear din Iran

Citește și:

Cohen a dat de înțeles, cu aceeași ocazie, că Israel a orchestrat aruncarea în aer a centrifugelor iraniene de îmbogățire a uraniului de la Natanz și a sugerat implicarea statului evreu în asasinarea fizicianului Mohsen Fakhrizadeh, considerat părintele programului militar nuclear din Iran.

Fakhrizadeh a fost ucis într-o ambuscadă lângă Teheran în 2020.

Cohen a confirmat că fizicianul era urmărit de ani de zile de Mossad și că serviciul secret israelian a reușit ajungă în apropierea lui Fakhrizadeh înainte de asasinarea acestuia.

„Fakhrizadeh ne-a neliniștit cel mai mult din punctul de vedere al științei, al cunoștințelor, al oamenilor implicați în programul nuclear militar iranian, prin urmare, a fost o țintă pentru comunitatea (israeliană) timp de mulți ani”, a menționat Cohen.

Fostul șef Mossad a fost întrebat de jurnalista postului israelian Channel 12, Ilan Dayan, dacă merită să fie uciși inamicii „puternici” ai statului Israel.

„Dacă omul are o capacitate care pune în pericol cetățenii Israelului, el nu trebuie să mai existe”, a fost răspunsul său.

„În pofida tuturor operațiunilor Mossad, iranieni sunt mai aproape ca niciodată să fabrice bomba”, l-a întrebat, la un moment dat, jurnalista pe Yossi Cohen.

„Nu-i așa. Nu este adevărat”, a replicat acesta.

Furtul arhivei nucleare iraniene

Cele mai multe revelații ale lui Cohen au vizat furtul documentelor din arhiva nucleară iraniană.

Rezultatul operațiunii a fost, de altfel, prezentat public de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a spus că documentele reprezintă „dovada că Iranul a mințit” atunci când a susținut că nu urmărește să se înarmeze nuclear.

Operațiunea Mossad a avut loc în data de 31 ianuarie 2018 și a fost printre puținele situații în care guvernul din Israel și-a recunoscut responsabilitatea.

Cohen a precizat că a urmărit operațiunea din centrul de comandă al Mossad din Tel Aviv și că planificarea acesteia a durat doi ani. 

„Știam că depozitează documente secrete și am hotărât să vedem ce ne-au pregătit”, își amintește el.

20 de agenți Mossad au luat parte la operațiune la fața locului, niciunul dintre aceștia nefiind cetățean israelian.

Agenții Mossad s-au antrenat pe o replică a depozitului de documente

În prealabil, Mossad a construit o replică a locației vizate și a aflat tot ce se putea afla despre containerele care conțineau arhiva și felul cum acestea erau poziționate. 

„Am avut o problemă în noaptea aceea. Ceva se schimbase, aparent, dar am decis să continuăm conform planului”, a spus fostul șef al serviciului. 

Echipa din teren a avut șapte ore la dispoziție până la apariția lucrătorilor și a camioanelor cu soldați. 

Agenții au neutralizat alarmele, au scos ușile depozitului și au deschis 32 de dulapuri cu documente, operațiune care a durat „mai mult decât câteva minute” pentru fiecare seif.

Mai multe camioane-momeală s-au „plimbat” prin zona capitalei iraniene, pentru a abate atenția de la vehiculul încărcat cu 50.000 de documente și peste 160 de discuri cu informații.

Când au aflat de spargere, iranienii au închis imediat granițele iar agenții Mossad s-au temut că nu vor putea să scoată, fizic, documentele din țară, așa că au digitalizat o parte dintre ele și le-au transmis la Tel Aviv înainte să treacă frontiera.

Toți participanții la operațiunea de atunci sunt în viață, a spus Yossi Cohen, adăugând că pentru unii a trebuit să fie organizată extracția din teritoriul iranian.

Explozia de la Natanz: explozibilul a fost ascuns exact sub centrifuge

Yossi Cohen nu a confirmat explicit, în timpul interviului, că Israel este responsabil pentru distrugerea centrifugelor iraniene de la Natanz printr-o explozie în aprilie anul curent, însă a menționat că mesajul transmis Iranului a fost „foarte clar”.

„Nu vă vom permite să aveți arme nucleare. De ce nu înțelegeți?”, a spus el.

Yossi Cohen a menționat, pe de altă parte, că la Natanz a fost folosită o mare cantitate de explozibil amplasat într-o platformă de marmură utilizată la echilibrarea centrifugelor.

„Cel responsabil cu explozia s-a asigurat să le furnizeze iranienilor fundația pe care sunt amplasate centrifugele.

Când au instalat fundația, iranienii nici nu aveau idee că aceasta conține deja o mare cantitate de explozibil”, a comentat fostul șef al Mossad, conform publicației Times of Israel.

Foto principală: Yossi Cohen (stânga) alături de premierul israelian Benjamin Netanyahu, 24 mai 2020

Foto galerie: Funeraliile fizicianului iranian Mohsen Fakhrizadeh Mahabadi, Tehran, 30 noiembrie 2020

Sursa: www.antena3.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Ce s-a întâmplat într-o zi de 16 iunie

1686 - Tratatul de la Viena (tratatul hallerian). Transilvania a acceptat protecţia împăratului, care l-a recunoscut ca principe pe Mihail Apafi. (16/26) (335 de ani)1921 - A fost creată Societatea "Orient Radio" (Rador) S.A.R. Citește mai departe... ...

Din aceeași categorie: