19.6 C
București
marți, iunie 15, 2021

Cristian Ghinea vrea eliminarea tuturor pensiilor speciale, dar coaliţia nu ajunge la un compromis

Citește și:

Ministrul Ghinea a transmis că va exista o lege privind pensiile speciale, aceasta fiind prevăzută şi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), însă nu este clar ce categorii de pensionari speciali vor fi păstrate.

„În PNRR spunem că vom avea o lege pe acest subiect şi că vom încerca să aducem cât mai multe dintre ele în linie cu contributivitatea. Nu spunem categoria asta, categoria asta. Câtă vreme nu avem consens în coaliţie, nu am vrut să punem. Nu există o aliniere în coaliţie, încercăm să ajungem la o aliniere”, a spus Ghinea, conform Hotnews.ro.

Acesta a precizat că eliminarea pensiilor speciale reprezintă o temă dezbătută de coaliţie, dar pentru care nu se găsesc soluţii. Ministrul Ghinea consideră că este nedrept să existe mulţi oameni care ies anticipat la pensie, cu pensii care nu sunt legate de contributivitate.

Cu toate acestea, există anumite categorii, precum militarii, care nu au avut contribuţie la sistemul de pensii: „Atunci, se poate face un calcul cât a avut salariul, cam cât ar fi trebui să contribuie la sistemul de pensii şi să-i plăteşti acea contribuţie”, a spus Ghinea.

Potrivit acestuia, un militar ar trebui să primească pensie în funcţie de cât a fost plătit, însă nu în funcţie de ultimele salarii.

„Cei mai mulţi dintre foştii militari înţeleg această logică. Şi acolo este o diferenţă foarte mare între un ofiţer care a ieşit strict pe bază de vârstă cu un ofiţer cu grad superior care şi-a umflat salariul în ultimele şase luni şi a ieşit cu ultimul salariu la pensie. Un militar care a avut un salariu anume dat de statul român, solda, ar trebui să primească pensie proporţional cu acea soldă. Ce nu este ok este să ieşi cu o pensie raportată la ultimele salarii”, a mai declarat Ghinea.

Sursa: www.adevarul.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Majoritatea canadienilor respinge ideea împărţirii vaccinurilor cu celelalte ţări (sondaj)

Aproximativ 70% dintre canadieni sunt împotriva împărţirii vaccinurilor cu restul lumii până la încheierea campaniei naţionale de imunizare, potrivit unui sondaj publicat luni, şi aceasta în timp ce ţara a comandat sau a rezervat peste 400 de milioane de doze pentru 38 de milioane de Citește mai departe... ...

Din aceeași categorie: