19.6 C
București
marți, iunie 15, 2021

Comisia Europeană face clarificări: Nu a respins PNRR, documentul e „în evaluare aprofundată”

Citește și:

Comisia Europeană a primit Planul de Redresare și reziliență trimis de România (PNRR) și a început evaluarea aprofundată. „Acest proces este în desfășurare, iar informațiile conform cărora Comisia a respins planul nu sunt corecte”, a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei, vineri, 11 iunie, după ce liderii PSD au acuzat Guvernul Cîțu de incompetență și au susținut că PNRR a fost respins de Comisie.

Conform Comisiei Europene, pe întreaga perioadă de evaluare, instituția de la Bruxelles este în contact permanent cu toate statele membre, inclusiv cu România, cu privire la conținutul PNRR.

De asemenea, „aceste schimburi (n.red – de opinii) sunt o parte complet normală și așteptată a procedurii de evaluare”, iar „scopul este de a clarifica orice întrebări potențiale, de exemplu, prin căutarea de informații suplimentare”, se arată în mesaj.

Cât timp evaluăm planurile pe care le-am primit, nu vom putea să comentăm măsuri individuale sau să oferim o evaluare preliminară.

Purtător de cuvănt al Comisiei Europene:

Comisia Europeană a mai precizat că România a cerut o extindere a perioadei de evaluare, acceptată de Comisie.

PNRR, depus pe 31 mai la Comisia Europeană

Planul Național de Redresare și Reziliență, care are 1.203 pagini, a fost depus la Comisia Europeană pe 31 mai și apoi a fost publicat integral de Guvernul României pe 2 iunie.

Premierul Florin Cîțu a declarat atunci că banii pe care România îi așteaptă de la Comisia Europeană, 29,2 miliarde de euro, vor fi folosiți pentru a construi autostrăzi, „sute de școli și creșe” și pentru renovarea și construirea a „zeci de spitale”.

Joi, 10 iunie, Comisia Europeană a transmis, ca primă iterație în procesul de evaluare a documentului, mai multe critici guvernului de la București legate inclusiv de costuri nejustificate și date neclare, potrivit Hotnews și Economedia.

Documentul a fost discutat la Bruxelles, aceasta fiind o evaluare de etapă, în care experții europeni cer detalii ca parte a procesului de evaluare, au explicat, pentru Hotnews, surse apropiate discuțiilor. Asta nu înseamnă însă că documentul a fost respins sau retrimis autorităților române, după cum a subliniat și premierul Florin Cîțu.

Sursa: www.libertatea.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Meteorologii au emis prognoza meteo pe două săptămâni: vara vine în sfârșit

Vremea se va încălzi, iar în zonele din sudul și vestul țării maximele vor ajunge la peste 30 de grade Celsius, se arată în prognoza pe două săptămâni, emisă luni de Administrația Națională de Meteorologie, conform Mediafax. Citește mai departe... ...

Din aceeași categorie: