19.6 C
București
marți, iunie 15, 2021

Clericii din Protoieria Sector IV Capitală, slujbe de pomenire pentru eroii Războiului de Independență căzuți pe teritoriul Bulgariei

Citește și:

Clericii din Protoieria Sector IV Capitală au oficiat slujbe de pomenire la monumentele închinate eroilor români de la Plevna și Grivița, pe teritoriul de azi al Bulgariei.

Delegația a fost condusă de Părintele Ion Armași, Protopopul Sectorului IV Capitală. Împreună cu Părintele Neluțu Oprea, preotul bisericii românești „Sfânta Treime” din Sofia, Bulgaria, și cu alți cu clerici ai protoieriei, el i-a pomenit pe românii căzuți în Războiul Ruso-Turc din 1877-1878 (Războiul de Independență), potrivit basilica.ro.

La comemorare au participat reprezentanții Ambasadei României, membri ai corpului diplomatic militar, precum și autorități locale, printre care Primarul Municipiului Plevna, Gеоrg Lеоnidov Spartanski.

Delegația română a vizitat și cartierului general al Armatei Române de la Pordim, unde se păstrează mobilierul original al camerei în care a locuit Regele Carol I în calitate de comandant al armatei, precum și două tunuri românești din cele peste 100 aduse pentru a cuceri redutele Rahova, Plevna, Grivița, Smârdan.

Acțiunea s-a înscris în activitățile desfășurate de Protoieria Sector IV Capitală în contextul Anului comemorativ 2021, declarat Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română.

Războiul Ruso-Turc din 1877-1878 a pus capăt dominației otomane în Europa. Armata Română a avut un aport important la victoria împotriva Imperiului Otoman, netezind calea spre obținerea independenței de stat a României. Peste 4.000 de români au murit în luptă și alți 6.000 au fost răniți.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

Milioane de doze de vaccin fabricate de Johnson & Johnson au fost contaminate, iar OMS face precizări

Problemele de contaminare detectate la o unitate de producţie de vaccinuri anti-COVID-19 din SUA, care au determinat distrugerea a milioane de doze de vaccin fabricate de Johnson & Johnson, nu afectează distribuirea globală a acestor produse, care este coordonată de Organizaţia Citește mai departe... ...

Din aceeași categorie: