19.6 C
București
duminică, iunie 20, 2021

China anunță că a descoperit noi coronavirusuri în rândul liliecilor

Citește și:

Cercetătorii chinezi au publicat joi un studiu în care anunță că au identificat noi coronavirusuri în rândul liliecilor, inclusiv unul care ar fi al doilea cel mai apropiat genetic de COVID-19 identificat până acum, relatează CNN, citată de Hotnews.

Potrivit cercetătorilor, descoperirile au fost făcute într-o singură regiune mică din provincia Yunnan din sud-vestul Chinei și arată cât de multe coronavirusuri există în rândul liliecilor și cât de multe dintre acestea s-ar putea transmite la oameni.

Experta Weifeng Shi de la Universitatea Shandong și colegii ei au colectat mostre de lilieci ce trăiesc în păduri între mai 2019 și noiembrie 2020, testând urina și fecalele acestora și luând mostre de salivă.

În total am construit 24 de noi genomuri ale unor noi coronavirusuri de la diferite specii de lilieci, inclusiv patru noi coronavirusuri SARS-CoV2.

Cercetătorii chinezi, în studiul publicat în revista Cell:

Experții au susținut că unul dintre acestea, numit RpYN06 și găsit la specia de liliac Rhinolophus pusillus, a avut o genă asemănătoare cu SARS-CoV-2, virusul care a ucis peste 3,5 milioane de oameni la nivel mondial.

Potrivit acestora, RpYN06 ar fi cel mai apropiat coronavirus de SARS-CoV-2 descoperit până acum, cu excepția unor diferențe genetice la proteina țepușă folosită de virus pentru a se atașa de celulă.

Aceste rezultate demonstrează clar că virusuri înrudite apropiat cu SARS-CoV-2 continuă să circule în populațiile de lilieci și în unele regiuni ar putea avea o incidență relativ ridicată.

Cercetătorii chinezi, în studiul publicat în revista Cell:

„Liliecii sunt cunoscuți ca fiind o sursă pentru o varietate de virusuri care cauzează boli severe în rândul oamenilor și au fost asociate cu focare ale virusului Hendra, Marburg, Ebola și, cele mai notabile, coronavirusuri”, afirmă cercetătorii chinezi.

Primele cazuri de COVID au fost identificate la sfârșitul anului 2019 în Wuhan, înainte ca virusul să se răspândească pe tot globul și să ucidă aproape 3,5 milioane de oameni.

Mai mulți oameni de știință au susținut posibilitatea unei scăpări accidentale a virusului de la laboratorul din Wuhan, unde se desfăşurau cercetări asupra coronavirusului la lilieci.

Liderii G7, care se întâlnesc vineri în Cornwall, au anunțat deja că vor solicita Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) o nouă și transparentă anchetă cu privire la originile coronavirusului, potrivit unui proiect de comunicat divulgat înaintea summitului programat în acest weekend.

Foto: Profimedia

Sursa: www.libertatea.ro

Lasă un comentariu

Ultimele știri:

INS: Consumul brut de energie în industria metalurgică, în scădere cu 3,9% față de anul precedent

Consumul brut de energie în industria metalurgică a fost anul trecut de 55.643,5 TJ, în scădere cu 3,9% faţă de anul precedent, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică. Citește mai departe... ...

Din aceeași categorie: